Kedves Vásárlóink! Szabadság miatt webáruházunkban 2024. július 10-17. között a kiszolgálás és az ügyfélszolgálat szünetel. Megértésüket köszönjük!

Kannabisz és a menopauza | Hormonterápia helyett CBD?

Kannabisz és a menopauza | Hormonterápia helyett CBD?

A menopauza az egyik legnagyobb kihívást jelentő átmenet, amellyel a nők szembesülnek, amikor drámai fizikai, pszichológiai és hüvelyi/méhbeli változásokon mennek keresztül. A szakaszt olyan tünetek jellemzik, mint az álmatlanság, éjszakai izzadás, hőhullámok, fájdalom, gyulladás és hangulati ingadozások.

Noha különféle orvosi alternatívák léteznek a nem kívánt és kellemetlen tünetek kezelésére, a Kanadai Egészségügyi Kutatóintézet 2021-ben végzett tanulmánya kimutatta, hogy Albertában a menopauzában (perimenopauzában, menopauzában és posztmenopauzában) átesett nők jelentős mértékben használták a kannabiszt a tünetek enyhítésére. A résztvevők 65 százaléka használt valaha kannabiszt a menopauza tüneteinek enyhítésére, míg a csoport 35 százaléka használt marihuánát a vizsgálat időtartama alatt is.

Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) 2020-ban bemutatott tanulmánya is hasonló következtetésekre jutott. Egy 232 észak-kaliforniai nőből álló felmérésben 27 százalék jelezte, hogy kannabiszt használ hőhullámok, éjszakai izzadás és álmatlanság kezelésére.

A résztvevők 10 százaléka jelezte érdeklődését a kannabisz használata iránt, míg csak 19 százalékuk használt hormonterápiát a menopauza tüneteinek leküzdésére. A vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a nők áttérnek a hormonális gyógyszerekről a bio, természetes alternatívákra, különösen a kannabiszra.

Ebben a cikkben igyekszünk mindent feltárni a menopauzáról és annak tüneteiről, valamint arról, hogy a kannabisz hogyan segíthet enyhíteni ezeket az állapotokat.

hempcsepp.hu
hempcsepp.hu

Mi a menopauza?

A menopauza egy olyan időszak egy nő életében, amely 10 vagy több évig is elhúzódhat. Ebben az időszakban reproduktív hormonjaik természetes hanyatláson mennek keresztül. Ez jelzi a menstruációs ciklus végét, és ennek következtében a termékenységüket. Három szakaszra oszlik;

Perimenopauza: ide tartoznak a menopauzához vezető évek. A legtöbb nő ezt a 40-es éveik elején vagy közepén tapasztalja, bár mások a 30-as éveik elején vagy a 40-es éveik végén kezdhetik. A nők biológiai zavarokat tapasztalnak, amelyeket rendszertelen menstruációs ciklusok és változó hormonszintek jellemeznek ezalatt az idő alatt.

Menopauza: ez az az időszak, amikor egy nőnek 12 egymást követő hónapra megszűnik a menstruációja. Ebben a szakaszban a gyakori tünetek közé tartozik a hüvelyszárazság, az éjszakai izzadás, a hőhullámok és az alvási problémák.

Posztmenopauza: ez azt az időszakot jelenti, amikor egy nő 12 egymást követő hónapig vagy tovább menstruáció nélkül maradt – a menopauza után. Az olyan tünetek, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás, elhalványulnak vagy teljesen eltűnnek.

A menopauza fizikai, pszichológiai és hüvelyi tünetei

Amint azt korábban említettük, a menopauza egy életet megváltoztató átmenet, mely gyakran különböző problémákkal párosul. Számos tünethez kapcsolódik, amelyek fizikai, pszichológiai vagy hüvelyi jellegűek lehetnek;

Fizikai: a tünetek közé tartozik a fáradtság, a fájdalom és a gyulladás, a szívdobogás, a fejfájás, a szédülés, a merevség, az álmatlanság és a mellkasi kényelmetlenség.

Pszichológiai: a tünetek közé tartozik a szorongás, a depresszió, a csökkent nemi vágy, a koncentráció hiánya, a memóriavesztés és a hangulati változások.

Hüvely/méh: a tünetek közé tartozik a szárazság és a fájdalom a közösülés során.

Az endokannabinoid rendszer és a kannabisz kapcsolata

Segíthet a kannabisz a menopauzában? A kérdés megválaszolásához először az endokannabinoid rendszert (ECS-t) kell megvizsgálnunk. Ez egy endokannabinoidokat, receptorokat és neurotranszmittereket tartalmazó rendszer. Ez a sejtjelző rendszer ezeket az összetevőket használja fel a normál testműködés, más néven a homeosztázis támogatására. Szabályozza a szervezet különböző immunrendszeri, szív- és érrendszeri, idegrendszeri és szaporodási (beleértve a termékenységet és a menopauzát) funkcióit.

A menopauza során az ECS megzavarodik, ami változásokat okoz különböző kapcsolódó biológiai rendszerekben. A kannabisz különböző molekuláris szinteken lép kölcsönhatásba az ECS-sel, hogy támogassa a homeosztázis fenntartó funkcióját, ezáltal enyhítve a menopauza tüneteit.

Az endokannbinoidok jelátvitelének csökkenése lehet felelős néhány negatív tünetért, amelyet a menopauzával társítunk. Ez nem meglepő, mivel az ösztrogénszintek kapcsolatban állnak az endokannabinoid szintekkel, és mindkettő az ovulációkor éri el a csúcsát, ami nem fordul elő menopauzás és posztmenopauzás nőknél. A zsírsav-amid-hidrolázt (FAAH), az endokannabinoid anandamid lebontását és annak szintjét szabályozó enzimet az ösztrogén szabályozza. Valójában az ösztrogénreceptorok és a kannabinoidreceptorok aktiválása ugyanazon a sejten gyakran szinergizál, hogy nagyobb hatást fejtsen ki, mint a kettő kombinációja önmagában.

Az endokannabinoid rendszer minden része jelen van az emberi petefészekben, beleértve az endokannabinoid anandamidot és receptorait, a CB1-et és a CB2-t. Az anandamid szerepet játszik a peteérésben és a menstruációs ciklus alatti felszabadulásban. Az endokannabinoid-hiány, az az állapot, amelyben az anandamid szintje túl alacsony, mely korai menopauzát okozhat. Érdekes módon az alacsony súlyú vagy anorexiás nőknél, akik korán lépnek be a menopauzába, szintén alacsony az endokannabinoid szint. Az endokannabinoidok szintjének növelése vagy a kannabinoid receptorok kannabisz segítségével történő stimulálása segíthet késleltetni a menopauzát.

Az ösztrogén az endokannabinoid rendszert toborozza, hogy szabályozza az érzelmi reakciókat, és enyhíti a szorongást és a depressziót az agyra gyakorolt ​​hatása révén. Az alacsonyabb ösztrogénszint a menopauza alatt és után azt jelenti, hogy az endokannabinoid rendszer kevésbé aktiválódik, ezáltal kevésbé reagál a stresszre és a rossz hangulatra.

Az endokannabinoid rendszer szabályozza a menopauza után észlelt csontritkulást. A 2-es típusú kannabinoid receptor (CB2) a csontsejteken található, amelyeket oszteoblasztoknak neveznek. Az emberekben a CB2-t kódoló gén gyakori mutációja, ami kevesebb CB2-receptort eredményez, a menopauza utáni csontritkuláshoz kapcsolódik.

Jelenleg nem áll rendelkezésre kutatás arra vonatkozóan, hogy a kannabisz hogyan enyhíti közvetlenül a menopauza tüneteit. Azonban a kannabiszról ismert, hogy erős fájdalomcsillapító, szorongásoldó, antidepresszáns, étvágygerjesztő, alvásminőség javító, hányáscsillapító és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jelentős szerepet játszhatnak az olyan tünetek kezelésében, mint a fájdalom, gyulladás, hangulati ingadozások, depresszió, szorongás, és alvásproblémák. Az alábbiakban bemutatjuk a menopauza legfontosabb tüneteit, és azt, hogy a kannabisz hogyan segíthet leküzdeni őket.

Kannabisz és a menopauza tünetei

Hőhullámok és éjszakai izzadás

Ezek a tünetek az elsődleges okai annak, hogy a nők a kannabiszhoz fordulnak. A THC, a kannabiszban leggyakrabban előforduló kannabinoid, az alacsonyabb testhőmérséklethez kapcsolódik. A kannabinoid támogatja a hőszabályozást, ami hasznos a hőhullámokat és éjszakai izzadást tapasztaló nők számára. Hallottál már a THC által kiváltott hipotermiáról? Ez akkor fordulhat elő, ha a THC-t nagy dózisban szedik. A fogyasztandó kannabisz megfelelő mennyiségének meghatározása segíthet enyhíteni a zavaró hőhullámokat és az éjszakai izzadást.

Hangulati ingadozások, szorongás, depresszió és koncentráció

Anekdotikus és tudományos bizonyítékok rámutatnak a kannabisz hangulatjavító és -szabályozó, antidepresszáns és fókusznövelő tulajdonságainak hatékonyságára. Szorongásoldó képessége számos tényezőtől függ, mint például a bevitt adagtól és a fogyasztó toleranciaszintjétől. Ezek a pszichológiai problémák a legtöbb menopauzán áteső nőt érintik a számos változás, kellemetlenség és bizonytalanság miatt, amelyeken keresztülmennek.

Hüvelyszárazság és alacsony szexuális vágy

A kannabisz segíthet a hüvelyszárazság és az alacsony szexuális vágy esetén; először is, nyugtató, ellazító és hangulatjavító tulajdonságai a tiszta fejjel párosulva elősegíthetik a szexuális vágy visszatérését. Másodszor, a CBD kenőanyagokról ismert, hogy csökkentik a hüvelyi területen a gyulladást, fokozzák a véráramlást, és támogatják az izomlazulást.

Fájdalom és gyulladás

A kannabisz erős fájdalomcsillapító és gyulladásgátló szer. Számos kannabiszfogyasztó használja olyan betegségekből eredő fájdalmak kezelésére, mint az ízületi gyulladás, fibromyalgia, SM, isiász és fejfájás. A sportolókról ismert, hogy beiktatják a kannabiszt az edzés előtti és utáni rendszerükbe, hogy leküzdjék az izomfájdalmakat és sérüléseket.

Fáradtság és álmatlanság

A kannabisz egy erős izomlazító, amely fogyasztása esetén minden feszülést és feszültséget feloldhat. Ezenkívül elősegítheti a teljes test ellazulását és a minőségi alvást. Segíthet helyreállítani az alvási szokásokat, és elősegítheti a rendszeres alvási ciklust.

Kannabisz és a hormonterápia

Az ösztrogénpótló terápia (ERT) egy hormonterápia, amelyet menopauzás és posztmenopauzás nők millióinak írnak fel a menopauza tüneteinek, köztük a hőhullámok és a csontritkulás szabályozására. A kannabisz optimális alternatíva lehet azoknak a nőknek, akik mell- vagy petefészekrák, szívbetegség vagy egészségbiztosítás hiánya miatt nem vehetik igénybe az ERT-t. Az ERT a szívinfarktus, a vérrögök, az epekő, a stroke, a mellrák és még az Alzheimer-kór fokozott kockázatával járhat, ami miatt az ERT előnyei a legtöbb nő számára nem éri meg a kockázatot. Az ERT alkalmazása helyett alternatíva lehet fitoösztrogének szedése, például a szója mennyiségének növelése az étrendben, és a vöröshere fogyasztása. További bónuszként a fitoösztrogének az endokannabinoid szintet is növelhetik.

A csontritkulás az egyik fő oka annak, hogy az orvosok ERT-t írnak fel a páciensnek. A kannabiszkezelés alternatíva lehet a csontritkulás megállítására és a menopauza tüneteinek kezelésére. A kannabisz, különösen a kannabinoidok, a kannabigerol (CBG), a kannabidiol (CBD), CBC és a THCV, serkenthetik a csontok növekedését, és képesek lehetnek a menopauza utáni csontritkulás megelőzésére.

A menopauzás nőknek nem feltétlenül kell választaniuk az ERT és a kannabisz között. Ha úgy gondolja, hogy az ERT-nek van némi értéke, de aggódik a vele kapcsolatos emlőrák kockázata miatt, akkor kannabiszt vagy CBD-t használhat a mellrák kockázatának csökkentésére az ERT alkalmazása során. A THC és a főbb kannabinoidok többsége nem lép kölcsönhatásba az ösztrogénreceptorral, de a CBD nagy dózisokban igen. Az apigenin a kannabiszban található flavonoid, szintén erősen kötődik az ösztrogénreceptorokhoz, és gátolhatja a mellráksejtek növekedését. Kimutatták, hogy a CBD elpusztíthatja az emlőráksejteket, függetlenül a kannabinoidreceptorokon végzett aktivitásától, és elkerüli az egészséges mellszövet pusztulását. Ez azt jelenti, hogy a CBD az ERT alkalmazása közben, elpusztíthat minden olyan mellráksejtet, amelyek osztódásnak indulnak, mielőtt daganattá nőnének.

Azoknak a nőknek, akik emlőrák kockázata vagy egyéb egészségügyi problémák miatt nem használhatják az ERT-t, gyakran nem hormonális vényköteles gyógyszereket írnak fel, beleértve a szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlókat (SSRI-ket), mint az Effexor és a Prozac vagy a Gabapentin (neurontin), amelyet elsősorban a rohamok kezelésére használnak. A kannabisz csökkentheti ezen vényköteles gyógyszerek számos nem kívánt mellékhatását, beleértve a súlygyarapodást, a gyomor-bélrendszeri problémákat és a szexuális zavarokat. A kannabisz fokozhatja a szerotonin jelzést és csökkentheti a testhőmérsékletet, ami csökkentheti a hőhullámokat és a menopauza idején tapasztalt szorongást. A kannabisz csökkentheti az inzulinszintet is, ami megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A menopauza az arcszőrzet növekedését is okozhatja. A kannabiszt vagy THC-t tartalmazó helyi krémekről kimutatták, hogy lassíthatják a szőrnövekedést, és megfelelőek lehetnek szőrtelenítési technikákkal, például gyantázással együtt használva. A kannabisz krémek csökkenthetik a bőr kiszáradását is, mivel elősegíthetik a bőr olajtermelését.

A nők egészségének egyik leginkább figyelmen kívül hagyott aspektusa az egészséges és élvezetes szex. A menopauza csökkentheti a nemi vágyat és fájdalmat okozhat szex közben. Az orvos válasza erre általában az ERT vagy egy helyileg alkalmazott ösztrogén krém (Estrace), amelyet a hüvelybe kell felvinni, ami az ERT-vel azonos kockázatot hordoz magában, valamint a méhrák és a demencia kockázatát is. A kannabisz fokozhatja a szexuális vágyat, csökkentheti a szex közbeni fájdalmat és fokozhatja az orgazmust.

A kannabiszhasználat egyes nőknél megzavarhatja az ovulációt, a hosszú távú használat pedig a hormonális fogamzásgátláshoz hasonlóan késleltetheti a menopauzát, mivel megakadályozza az egészséges petesejtek kimerülését. A jövőbeni genetikai vizsgálatok feltárhatják, milyen negatív hatással van a nők termékenységére a kannabiszhasználat.

A CBD termékek segíthetnek növelni a természetes endokannabinoidok szintjét, és megvédhetnek a csontritkulástól. Az ERT-vel párhuzamosan alkalmazott CBD csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy amennyiben úgy dönt, hogy használni kezdi a CBD termékek bármelyikét is, mindenképp konzultáljon kezelőorvosával az esetlegesen felmerülő gyögyszerkölcsönhatások, és a vényköteles gyögyszerek adagjának beállításával kapcsolatban.

Bár nem közvetlenül, a kannabisz bizonyítottan segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit, mint például a hőhullámokat, a fájdalmat, a szorongást, a gyulladást, a depressziót, a szexuális vágyat és az álmatlanságot. Azonban további kutatásokra van szükség a kettő összekapcsolásához, mely megkönnyítheti a megfelelő kannabisztörzs genetikájának és dózisának azonosítását a perimenopauza, a menopauza és a menopauza utáni tünetek kezelésére.

Források

Cannabis Health News, 2022. április 27.

Michele Ross, PhD, MBA, Linkedin, 2015. október 4.

 

A webáruházunkban fellelhető termékek nem minősülnek gyógyszernek, nem helyettesítik a felírt gyógyszereket. Amennyiben bármilyen kérdése van a termékek használatával kapcsolatban, illetve az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt, mindenképp konzultáljon orvossal, mielőtt elkezdené használni webáruházunk termékeit. Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy valamilyen betegségben szenved, azonnal forduljon orvoshoz. A honlapon előforduló információk nem számítanak orvosi szakvéleménynek vagy szakmai tanácsadásnak. Weboldalunkon általános információk találhatók aromaterápiás olajokról, szájápolási termékekről, étrend-kiegészítőkről, kozmetikumokról, illóolajokról, egészségről, egészséges táplálkozásról, és egészséges életmódról, mely információk egyike sem állítja, hogy a webáruházunkban megtalálható és megvásárolható termékek bármelyike kezeli vagy gyógyítja a betegségeket. A hempcsepp.hu és annak összes aldomain -jén található információk nem minősülnek nyilatkozatnak és nem vállalnak garanciát  a honlapon található termékek, és azok alkalmazásával kapcsolatos információkért. A weboldal használatával Ön elfogadja a fent leírtakat, valamint elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót és annak összes feltételét. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a hempcsepp.hu és annak összes aldomain -je teljes tartalmát szerzői jog védi, mely tartalom bármilyen formában történő felhasználása, kizárólag a hempcsepp.hu weboldal jogtulajdonosának kifejezetten erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

webshopper.hu
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz