Kedves Vásárlóink! Szabadság miatt webáruházunkban 2024. július 10-17. között a kiszolgálás és az ügyfélszolgálat szünetel. Megértésüket köszönjük!

Depresszió, magány és a „belső kannabiszunk” | Project CBD

Depresszió, magány és a „belső kannabiszunk” | Project CBD

Egyre nő azon betegségek és lelkiállapotok száma, amelyekben az endokannabinoid rendszer szerepét vizsgálják. A listán szerepel, többek között a függőség, az Alzheimer-kór, az autizmus, endokrin zavarok, bélrendszeri diszbiózis, a fejfájás, és a gyulladás. Amint azt a két alább kiemelt új tanulmány is sugallja, a depressziót, a magányt és a gyászt - mint mentális egészségi állapotokat - szintén felírhatjuk a listára.

hempcsepp.hu
hempcsepp.hu

Endogén, stresszre reagáló, hangulatjavító válasz veszteségre és gyászra

Az endokannabinoid rendszer (ECS) emberi egészségben való részvételének hatalmas kiterjedése nem meglepő, tekintettel arra, amit már tudunk a CB1 és CB2 kannabinoid receptorok működéséről, az endokannabinoid anandamidról, és a 2-AG -ról („belső kannabiszunkról”), valamint az összes többi receptorról, jelzőmolekuláról és biológiai rendszerről, melyekkel kölcsönhatásba lépnek.

De az ilyen hatások tudományos folyamaton keresztüli bizonyítékainak előállítása nehéz kérdés. Fontos és nélkülözhetetlen feladat, hogy ezeket az adatokat gyakorlati információkká és potenciálisan terápiás beavatkozásokká alakítsák át. Ez a legtöbb modern kannabinoidtudomány végcélja, amelyet napi rendszerességgel publikálnak a tudományos irodalomban. Sajnos még mindig hosszú út áll előttünk, amíg a kannabiszt tesztelik, bizonyítják és jóváhagyják ezen javallatok túlnyomó többségére.

Az alábbiakban tárgyalt két cikk jól szemlélteti ezt a helyzetet. Noha némi előrelépést jelentenek a kannabinoid alapú mentális egészségügyi kezelések irányába – vagy legalábbis alátámasztják azok ötletét –, még mindig távol vagyunk a formális klinikai gyakorlattól.

Depresszió

Bár a depresszió egy összetett és sokrétű rendellenesség, amelynek számos lehetséges oka van, „a major depressziós rendellenesség jelenleg feltételezett etiológiája - legyen az genetikai, neuroendokrin, immunológiai vagy citogenetikai -, úgy tűnik, az endokannabinoid jelátvitel megfelelő működésén alapul” – írja egy spanyol kutatók csoportja 2021 decemberében a Frontiers in Pharmacology folyóiratban.

Mintha ez önmagában nem lenne elég a kapcsolat átfogó felülvizsgálatához, bevezetőjükben egy további hírt is bemutatnak: a COVID-19 -et. Amint arról a Project CBD korábban már beszámolt, a depresszió és a szorongás volt a fő mozgatórugója a megnövekedett kannabisz fogyasztásnak a járvány első hónapjaiban.

A szerzők azonban azt is világossá teszik, hogy a kutatók a 2000 -es évek eleje óta javasolják az endokannabinoid rendszer potenciális szerepét a major depressziós rendellenességek patofiziológiájában.

Azon túl, hogy az ECS megfelelő egyensúlya „elengedhetetlen számos fiziológiai, kognitív, viselkedési és érzelmi folyamat homeosztatikus fenntartásához”, fontos, hogy „amikor az ECS szabályozási zavarai lépnek fel, kognitív hiányosságokat eredményezhet” – mutatnak rá a szerzők a konkrétabb megállapításokra a tényleges molekuláris mechanizmusokról. Különösen kiemelik:

  • CB1 -receptort, amelyről úgy gondolják, hogy nagy szerepet játszik a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely szabályozásában, egy olyan rendszerben, amely összeköti az agyat és a mellékveséket (közvetlenül a vesék felett helyezkedik el), mely közvetíti a stresszválaszt;
  • CB1 és a CB2 szerepét a depresszió esetében is felmerülő ideggyulladás modulálásában;
  • valamint a kannabinoidok és a neurogenezis kapcsolatát.

Végül további feltárandó utakat és egyéb jövőbeli kutatási irányokat és igényeket határoznak meg. Korábbi, a COVID -dal kapcsolatos álláspontjuk szerint ez azt jelenti, hogy szilárd bizonyítékokat kell generálni arról, hogy a kannabisz használata valóban segít-e a depresszió kezelésében.

Magány és bánat

A Wisconsini Orvostudományi Főiskola és a Pittsburgh-i Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egy lépéssel tovább vitték az ECS és a depresszió közötti kapcsolatot azáltal, hogy megmérték a keringő endokannabinoid szintet a magányt és gyászt átélő idősebb felnőttek vérében.

Amint azt a Frontiers in Psychiatry folyóirat 2021. decemberi cikkében leírták, a vizsgált populációban 44 olyan alany vett részt, akik az azt megelőző hónapokban egy szeretett személy elvesztését szenvedték el, valamint 20 hasonló korú „egészséges kontroll” személy. Valamennyi résztvevő elvégezte a magányra vonatkozó kiindulási klinikai értékeléseket is.

Ezután kettő, négy és hat hónappal a vérvétel után a kutatók a 44 gyászoló résztvevővel további klinikai vizsgálatokat végeztek a szorongás, a depresszió, a demencia, a gyász és az öngyilkossági gondolatok tekintetében.

A pusztán megfigyelési adatok táblázatba foglalásával (azaz konkrét beavatkozás nélkül) a kutatók két kulcsfontosságú endokannabinoid asszociációt tártak fel:

  • először is, a keresztmetszeti elemzésben, amely az összes résztvevő alapadatait hasonlította össze, a keringő anandamid-koncentráció magasabb volt a súlyosan magányos gyászoló időseknél, mint az egészséges kontrolloknál.
  • másodszor, a longitudinális elemzésben, amely a magányos és gyászoló egyének hat hónapos nyomon követését számolja, azok, akiknek a vérében a kiinduláskor magasabb volt a 2-AG, később azt tapasztalták, hogy a gyásztünetek gyorsabban szűntek meg a hat hónapos vizsgálati ablakon belül.

„A hatékony ECS stresszérzékeny, ami viszont kevesebb fizikai és érzelmi szorongáshoz vezet” – magyarázzák a szerzők. „Keresztmetszeti eredményeink tehát arra a hipotézisre vezetnek, hogy a magányosan gyászoló egyénekben megfigyelhető megnövekedett keringő endokannnabinoidok, egy hatékony és normálisan működő „stresszre érzékeny” ECS rendszert tükröznek.

„Új longitudinális megállapításaink azt sugallják, hogy a gyászra válaszul aktivált ECS kulcsfontosságú lehet a kötődés elvesztéséhez való jobb alkalmazkodásban, és megkönnyíti az integrált gyászba való átmenetet a gyászoló időseknél, akik nagy magányról számolnak be.”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magányos, gyászoló időseknél a fokozott keringő endokannabinoidok - a jól működő ECS tükörképe -, a gyászhoz való jobb alkalmazkodással járnak. Azonban a depresszióról szóló cikkhez hasonlóan, nem mennek el odáig, hogy ECS terápiát vagy kezelést javasoljanak, beleértve magát a kannabiszt is. Valójában annak ellenére, hogy az idősebb felnőttek egyre kényelmesebben kezelik a kannabisz használatát, ez a szó egyszer sem jelenik meg az újságban.

Forrás

Project CBD, 2022. február 2.

A webáruházunkban fellelhető termékek nem minősülnek gyógyszernek, nem helyettesítik a felírt gyógyszereket. Amennyiben bármilyen kérdése van a termékek használatával kapcsolatban, illetve az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt, mindenképp konzultáljon orvossal, mielőtt elkezdené használni webáruházunk termékeit. Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy valamilyen betegségben szenved, azonnal forduljon orvoshoz. A honlapon előforduló információk nem számítanak orvosi szakvéleménynek vagy szakmai tanácsadásnak. Weboldalunkon általános információk találhatók aromaterápiás olajokról, szájápolási termékekről, étrend-kiegészítőkről, kozmetikumokról, illóolajokról, egészségről, egészséges táplálkozásról, és egészséges életmódról, mely információk egyike sem állítja, hogy a webáruházunkban megtalálható és megvásárolható termékek bármelyike kezeli vagy gyógyítja a betegségeket. A hempcsepp.hu és annak összes aldomain -jén található információk nem minősülnek nyilatkozatnak és nem vállalnak garanciát  a honlapon található termékek, és azok alkalmazásával kapcsolatos információkért. A weboldal használatával Ön elfogadja a fent leírtakat, valamint elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót és annak összes feltételét. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a hempcsepp.hu és annak összes aldomain -je teljes tartalmát szerzői jog védi, mely tartalom bármilyen formában történő felhasználása, kizárólag a hempcsepp.hu weboldal jogtulajdonosának kifejezetten erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

webshopper.hu
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz