Kedves Vásárlóink! Szabadság miatt webáruházunkban 2024. július 10-17. között a kiszolgálás és az ügyfélszolgálat szünetel. Megértésüket köszönjük!

Orvosi kannabisz vs. opioid és alkohol | Tanulmány

Orvosi kannabisz vs. opioid és alkohol | Tanulmány

Orvosi kannabiszt használó kanadai betegek csaknem fele szerint a kezelés lehetővé tette számukra, hogy csökkentsék az egyéb szabályozott anyagok fogyasztását

Az új adatok szerint az orvosi kannabisz használatára feljogosított kanadai páciensek közül csaknem minden második azt állítja, hogy sikerült csökkentenie – vagy teljesen abbahagynia – más szabályozott anyagok, különösen az opioidok és az alkohol fogyasztását.

Egy kanadai és egyesült államokbeli kutatócsoport nagyjából 3000 kanadai beteget vizsgált meg, akik részt vettek az ország több, mint két évtizede kezdődött szövetségi orvosi marihuánaprogramjában. 

Az orvosi kannabisz 2001 óta legális Kanadában, az ország 2018-ban legalizálta a felnőtteknek szánt kannabisz birtoklását és kiskereskedelmét.

hempcsepp.hu
hempcsepp.hu

Opiátok, krónikus fájdalom és a kannabinoidok titrálása

A krónikus fájdalomra felírt opioid fájdalomcsillapítók túladagolásával kapcsolatos mortalitás világszerte továbbra is növekszik. Számos megfigyeléses tanulmány számolt be az orvosi kannabisz használata során bekövetkező opioidbevitel csökkentéséről, ami felveti a kérdést, hogy a kannabisz segíthet-e az opioidjárvány leküzdésében.

Egy mérföldkőnek számító 2014-es vizsgálat megállapította, hogy az USA-ban az állami szintű orvosi kannabisztörvények lényegesen alacsonyabb állami szintű opioid-túladagolási mortalitást okoztak. Egy későbbi tanulmány azonban ezt az összefüggést hamisnak találta. Hsu és munkatársainak (2021) a Journal Club folyóiratban megjelent első tanulmánya azt sugallja, hogy ezek az ellentmondásos megállapítások annak tudhatók be, hogy eddig a legalizálási eseményekre összpontosítottak, nem pedig magára a kannabiszhoz való hozzáférésre.

Azzal érvelnek, hogy az állami legalizálás nem mindig korrelál azzal, hogy a kannabisz széles körben elérhető; például egyes államokban a legalizált kannabisz árusítására nem biztosítanak törvényes engedményeket. Ezenkívül még azokban az államokban is, amelyek legalizálták a kannabisz árusítását, gyakran jelentős idő telik el a jogszabály elfogadása és a betegek tényleges hozzáférése között.

Hsu és munkatársai (2021) ezért tanulmányukban az aktív kannabisz-ambulanciák és az életkorhoz igazított opioidokkal kapcsolatos halálozási arányok közötti összefüggést vizsgálják az Egyesült Államok megyei szintjén 2014-2018 közötti időszakban.

A kutatásba összesen 812 megyét vontak be gyógyászati ​​és/vagy rekreációs kannabisz-ambulanciával. Összességében a kannabisz (orvosi és/vagy rekreációs) rendelői számlálások az opioidokkal kapcsolatos mortalitás csökkenésével jártak megyei szinten. A kannabisz-ambulanciák számának megduplázódása az összes opioidtípus életkorhoz igazított halálozási arányának 17 százalékos csökkenésével járt. Ez az összefüggés különösen erős volt a szintetikus opioidokkal (pl. fentanil) kapcsolatos halálesetek esetében.

A Journal Club folyóiratban szereplő második tanulmány egy kanadai szakértőkből álló testület gyakorlati ajánlása a kannabinoidok biztonságos bevezetésére és titrálására, amely kiegészíti a Bhaskar és munkatársai (2021) konszenzusos ajánlását.

Orvosi kannabisz vs. opioid és alkohol

A Journal of Cannabis Research folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók arról számoltak be, hogy a válaszadók 47 százaléka ismerte el, hogy más szabályozott anyagokat helyettesítettek orvosi kannabisszal. 

Azon betegek fele, akik kannabiszt használtak vényköteles gyógyszerek helyett, elismerte, hogy ezt az opioidok esetében teszik – ez a megállapítás összhangban van a fent említett tanulmányokkal. Sok válaszadó arról is beszámolt, hogy kannabiszt használnak alkoholfogyasztásuk csökkentésére.

A tanulmány azonban rávilágított a nyitottabb kommunikáció szükségességére a betegek és orvosaik között. A válaszadók körülbelül egyharmada nem tájékoztatta az alapellátást nyújtó szolgáltatókat arról, hogy gyógyszerszubsztitúcióban vesz részt. Ez a tanulmány a betegek és a szolgáltatók közötti kommunikációs mintákat vizsgálta a kannabisz használatával és helyettesítésével kapcsolatban Kanadában.

„Az eredmények azt sugallják, hogy a betegek gyakran helyettesítik a kannabiszt más gyógyszerekkel PCP (primary care provider, azaz alapellátó) irányítása nélkül. Az általános egészségügyi ellátás és az orvosi kannabisz közötti integráció hiányát valószínűleg javítani lehetne az orvosképzés és a klinikai tapasztalat növelésével."

„A jövőbeli tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk a PCP-k hatékony bevonásának stratégiáit az orvosi kannabiszt használó betegek ellátásába, különös tekintettel a helyettesítési és ártalomcsökkentési gyakorlatokra."

Az eredményeket kommentálva a NORML igazgatóhelyettese, Paul Armentano a következőket mondta: „A kannabisz hatékonysága számos betegség, köztük a krónikus fájdalom kezelésében bizonyított, és olyan biztonsági profillal rendelkezik, amely jobb, mint más szabályozott anyagok."

„Nem csoda, hogy azok, akik legálisan hozzáférnek, kannabisszal helyettesítenek más, potenciálisan kevésbé hatékony és károsabb anyagokat. Ahogy a legális hozzáférés folyamatosan bővül, várható, hogy a kannabisz helyettesítő hatása a jövőben még hangsúlyosabb lesz.”

Források

Cannabis Health News, 2022. június 22.

Cannabis Health News, 2022. január 20.

 

A webáruházunkban fellelhető termékek nem minősülnek gyógyszernek, nem helyettesítik a felírt gyógyszereket. Amennyiben bármilyen kérdése van a termékek használatával kapcsolatban, illetve az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt, mindenképp konzultáljon orvossal, mielőtt elkezdené használni webáruházunk termékeit. Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy valamilyen betegségben szenved, azonnal forduljon orvoshoz. A honlapon előforduló információk nem számítanak orvosi szakvéleménynek vagy szakmai tanácsadásnak. Weboldalunkon általános információk találhatók aromaterápiás olajokról, szájápolási termékekről, étrend-kiegészítőkről, kozmetikumokról, illóolajokról, egészségről, egészséges táplálkozásról, és egészséges életmódról, mely információk egyike sem állítja, hogy a webáruházunkban megtalálható és megvásárolható termékek bármelyike kezeli vagy gyógyítja a betegségeket. A hempcsepp.hu és annak összes aldomain -jén található információk nem minősülnek nyilatkozatnak és nem vállalnak garanciát  a honlapon található termékek, és azok alkalmazásával kapcsolatos információkért. A weboldal használatával Ön elfogadja a fent leírtakat, valamint elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót és annak összes feltételét. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a hempcsepp.hu és annak összes aldomain -je teljes tartalmát szerzői jog védi, mely tartalom bármilyen formában történő felhasználása, kizárólag a hempcsepp.hu weboldal jogtulajdonosának kifejezetten erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

webshopper.hu
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz