Blog

Orvosi kannabisz szorongásra és depresszióra | Journal Club

hempcsepp.hu
hempcsepp.hu
2022.07.07 08:20
Orvosi kannabisz szorongásra és depresszióra | Journal Club

A Journal Club legújabb száma a szorongás és a depresszió kezelésére használt kannabisz-gyógyszerekkel kapcsolatos új kutatásokat tárja fel

A szorongás és a depresszió az egyik leggyakrabban említett oka annak, hogy a betegek kannabisz alapú gyógyszereket (CBMP: Cannabis-Based Medicinal Products) szednek. A kutatások kimutatták, hogy a THC kis dózisokban szorongásoldó hatást fejthet ki, de nagyobb dózisok esetén potenciálisan szorongást idézhet elő. Ezért is fontos a THC dózisának optimalizálása és a lehetséges negatív hatások CBD-vel történő ellensúlyozása. Magáról a CBD-ről is ismert, hogy kölcsönhatásba lép a szerotonin receptorokkal, amelyek szerepet játszanak a szorongás és a hangulat módosításában.

Segíthet az orvosi kannabisz a szorongáson és a depresszión?

A mai napig a legtöbb bizonyítékot a krónikus fájdalomra összpontosító CBMP-vizsgálatokból gyűjtötték össze, amelyek másodlagos végpontként a szorongást és a depressziót is magukba foglalják.

A Journal Club jelen számában két közelmúltbeli megfigyeléses klinikai vizsgálatot emeltünk ki, amelyek kifejezetten a CBMP-k hatását vizsgálják szorongásos és/vagy depressziós betegekben.

Az első egy megfigyeléses vizsgálat, amelyben 538 önbevallásuk szerint szorongásos és/vagy depressziós beteg vett részt, akik közül 368-an voltak aktuálisan is kannabiszhasználók, és 170-en érdeklődtek a kannabisz kipróbálása iránt, de még nem kezdték el („kontrollok”). A kannabiszhasználók 82 százaléka számolt be CBD-domináns termékekről, 23 százalékuk THC-domináns, 7 százalékuk pedig kiegyensúlyozott THC:CBD kombinációkról.

A betegeket háromhavonta követték nyomon. A vizsgálati időszak alatt a kontrollcsoport néhány betege elkezdett kannabiszt használni, így összehasonlíthatók voltak azok, akik elkezdték a kannabiszt, és azok, akik nem.

A kiinduláskor a kannabiszhasználók alacsonyabb depresszióról, jobb elmúlt hónapi alvásminőségről, magasabb életminőségről és alacsonyabb elmúlt hónapi átlagos fájdalomról számoltak be, mint a kontrollcsoportok. A szorongásban nem volt különbség.

Azoknál a résztvevőknél, akik vagy megkezdték az orvosi kannabisz használatát a vizsgálat során, vagy a kiinduláskor jelentették a folyamatos használatot, szignifikánsan csökkent a szorongás és a depresszió a követés során.

A kontrollcsoport azon páciensei, akik a vizsgálat során egyetlen szakaszban sem kezdték el a kannabiszhasználatot, nem számoltak be szorongásukban vagy hangulatukban bekövetkezett változásról. Összefoglalva, az orvosi kannabisz kezelés megkezdése a kiindulási állapothoz képest csökkent szorongással és depresszióval járt a követés során.

Orvosi kannabisz pszichiátriai betegségekre

második tanulmány egy retrospektív vizsgálat, amelyben 7362 felnőttet vizsgáltak egy kanadai klinikán, akik kannabiszt használnak. Kiinduláskor a betegek validált kérdőíveket töltöttek ki a szorongásra (GAD-7) és a depresszióra (PHQ-9), majd ismét az utánkövetéskor.

Statisztikailag szignifikáns javulást figyeltek meg a kiindulási és a követési pontszámok között mind a GAD-7, mind a PHQ-9 esetében. Nagyobb javulást tapasztaltak azoknál a betegeknél, akik aktívan használták az orvosi kannabiszt a szorongás vagy a depresszió kezelésére.

12 hónap elteltével a szorongásról beszámolóknál a GAD-7 pontszámok átlagosan csökkentek, magasabb mértékben, mint a négyes minimális klinikailag fontos különbség (MCID). 18 hónap után a PHQ-9 pontszámok átlagos csökkenése is nagyobb volt, mint az ötös MCID.

Összefoglalva tehát, a kanadai klinikán orvosi kannabiszt kapó betegek a szorongás és a depresszió javulásáról számoltak be.

A pszichiátriai állapotok, köztük a szorongás és a depresszió kezelésére szolgáló CBMP-k 2020-ban készült áttekintése ezen a linken található.

Források

Cannabis Health News, 2022. július 6.

Maldonado.R. The endocannabinoid system in modulating fear, anxiety and stress (2020). Dialogues Clin Neurosci 22(3):229-239

Russo.E et al. Agonistic properties of cannabidiol at 5-HT1A receptors (2005). Neurochem Res 30(8):1037-1043

Sarris.J et al. Medicinal cannabis for psychiatric disorders: a clinically-focused systematic review (2020). BMC Psychiatry 20:24