Kedves Vásárlóink! Szabadság miatt webáruházunkban 2024. július 10-17. között a kiszolgálás és az ügyfélszolgálat szünetel. Megértésüket köszönjük!

Kannabisz az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésére

Kannabisz az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésére

Egy új felülvizsgálat „erős bizonyítékot” talált a kannabisz szerepére az Alzheimer-kór kezelésében, és egy új tanulmány szerint a kannabinoid keverékek kezelhetik a Parkinson-kórt.

  • A meglévő preklinikai tanulmányokat vizsgáló kutatók szerint „erős bizonyítékok” alátámasztják azt az elképzelést, hogy a kannabinoidok neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek, és szerepet játszhatnak a gyakori neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór kezelésében.
  • Új kutatások szerint a kannabinoidok bizonyos kombinációi terápiás előnyökkel járhatnak a Parkinson-kór kezelésében.

hempcsepp.hu
hempcsepp.hu

Kannabisz és az Alzheimer-kór

Egy ebben a hónapban közzétett áttekintésben a tudósok értékelték a  Cannabis sativa L neuroprotektív potenciálját, különös tekintettel a demencia és az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló terápiás alkalmazására.

Világszerte körülbelül 55 millió emberről feltételezik, hogy demenciában szenved, ez a szám a népesség elöregedésével párhuzamosan növekszik. Az Alzheimer-kór, amely  a kognitív és funkcionális képességek hanyatlását okozza, a demencia egyik fajtája, amely a vaszkuláris demenciával együtt az esetek többségét teszi ki. Ez egyben a leggyakoribb neurodegeneratív betegség világszerte.

Jelenleg nincs gyógymód az Alzheimer-kórra, és a meglévő kezelések a tünetek kezelésére összpontosítanak, nem pedig a betegség progressziójának lassítására.

A kannabisz adhat új reményt?

Számos tanulmány vizsgálta, hogy a gyógyászati ​​kannabisz felhasználható-e a betegség egyes tüneteinek kezelésére, mint például az agresszió, izgatottság és szorongás enyhítésére, amelyek általában a betegek körében tapasztalhatók. Ezenkívül a kannabinoidok, mint például a CBD, a THC és a CBN potenciális neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozhatják a sejthalált és az agy károsodását.

Most a kutatók számos in vitro és in vivo preklinikai vizsgálatot elemeztek a növényben található fitokemikáliák neuroprotektív potenciáljáról. A tanulmány szerint a kannabiszban található számos aktív vegyület bizonyítottan hatékony az Alzheimer-kórnál felmerülő neurodegeneratív állapotok esetében. Számos fitokannabinoid, terpén és válogatott flavonoid neuroprotektív hatást fejtett ki „számtalan sejtes és molekuláris útvonalon” keresztül, mondták a szerzők.

Arra a következtetésre jutottak, hogy: „Ezek az eredmények erős bizonyítékot szolgáltatnak a kannabisz összetevőinek – külön-külön vagy kombinációban alkalmazva – potenciális idegvédő szerepére, amelyek időben elkezdődnek a gyógyászati ​​kannabisz újszerű kezelésében a neurodegeneratív betegségek esetében.”

A továbbiakban randomizált kontrollvizsgálatokat és klinikai vizsgálatokat javasoltak, hogy jobban megértsék, hogyan működnek pontosan ezek a vegyületek, és alátámasztják-e ezeket a kezdeti megállapításokat.

Kannabisz és a Parkinson-kór

Egy új tanulmány, amelyet a GB Sciences gyógyszerfejlesztő céggel közösen tettek közzé, a kannabinoid tartalmú készítmények – az úgynevezett minimális esszenciális keverékek (MEM) – hatékonyságának bemutatását tűzték ki célul a Parkinson-kór kezelésében. A cég sajtóközleményében azt írta, hogy szabadalmaztatott „kannabisz-inspirált vegyületei” hatékonyan csökkentik a Parkinson-kórhoz kapcsolódó motoros tüneteket a betegség állatmodelljében.

A Parkinson-kór sejtmodelljeivel kapcsolatos kutatásokat az amerikai Chaminade Egyetemen végezték, míg a pontosítási és validálási szempontokat a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanácsnál (NRC) a Parkinson-kór zebrahal modelljében végezték. 

A vizsgálathoz használt eljárás megőrzi a teljes növényi kivonatok kíséretszerű hatását, miközben a MEM-en belül „relatív” egyszerűséget ér el, ami az egykomponensű gyógyszerek gyártási és minőség-ellenőrzési előnyeinek megszerzéséhez szükséges. A növényi másodlagos anyagcsere komplexitásának csökkentésére irányuló, lépésenkénti stratégiai megközelítés alapján azonosítja a kannabinoidok ígéretes minimális esszenciális keverékeit. 

Hatékonyabb kezelésekre van szükség a Parkinson-kór kezelésére, amely világszerte több mint 8,5 millió embert érint, és az elmúlt 25 évben megkétszereződött az Egészségügyi Világszervezet szerint.

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív állapot, amely számos fizikai és pszichológiai tünetet okoz, amelyek közül a legfontosabbak az akaratlan remegés, a lassú mozgások, valamint a merev és rugalmatlan izmok.

Dr. Andrea Small Howard, a Gb Sciences elnöke, tudományos igazgatója és igazgatója azt mondta, hogy a vállalat reméli, hogy a „klinikai szükségletek” egy részét sikerül kielégíteni.

„Folyamatunk ígéretes arányban szabályozott, a kannabisz által inspirált vegyületek keverékeit azonosította a Parkinson-kór kezelésére, amelyek hatékonynak bizonyultak a Parkinson-kóros motoros tünetek csökkentésében a betegség állatmodelljében” - kommentálta. 

„Ez a tanulmány lehetővé teszi számunkra, hogy kielégítsük a kielégítetlen klinikai igényeket új, növényi eredetű gyógyszerek kifejlesztésén keresztül, és a Gb Sciences-t az új PD-terápiák bővülő világának hozzájárulójaként helyezi el.”

In silico, in vitro és közepes áteresztőképességű in vivo vizsgálatokat követően a keverékek most már tesztelhetők a Parkinson-kór magasabb költségű preklinikai modellrendszereiben. A Gb Sciences Parkinson-gyógyszereit jelenleg a Parkinson-kór rágcsálómodelljén tesztelik a Lethbridge-i Egyetemen, és ezeket a Parkinson-kóros MEM-eket szájon át feloldódó tablettákként alakították ki a humán klinikai vizsgálatok előkészítéseként.

 

Források

CannabisHealthNews

CannabisHealthNews

A webáruházunkban fellelhető termékek nem minősülnek gyógyszernek, nem helyettesítik a felírt gyógyszereket. Amennyiben bármilyen kérdése van a termékek használatával kapcsolatban, illetve az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt, mindenképp konzultáljon orvossal, mielőtt elkezdené használni webáruházunk termékeit. Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy valamilyen betegségben szenved, azonnal forduljon orvoshoz. A honlapon előforduló információk nem számítanak orvosi szakvéleménynek vagy szakmai tanácsadásnak. Weboldalunkon általános információk találhatók aromaterápiás olajokról, szájápolási termékekről, étrend-kiegészítőkről, kozmetikumokról, illóolajokról, egészségről, egészséges táplálkozásról, és egészséges életmódról, mely információk egyike sem állítja, hogy a webáruházunkban megtalálható és megvásárolható termékek bármelyike kezeli vagy gyógyítja a betegségeket. A hempcsepp.hu és annak összes aldomain -jén található információk nem minősülnek nyilatkozatnak és nem vállalnak garanciát  a honlapon található termékek, és azok alkalmazásával kapcsolatos információkért. A weboldal használatával Ön elfogadja a fent leírtakat, valamint elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót és annak összes feltételét. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a hempcsepp.hu és annak összes aldomain -je teljes tartalmát szerzői jog védi, mely tartalom bármilyen formában történő felhasználása, kizárólag a hempcsepp.hu weboldal jogtulajdonosának kifejezetten erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

webshopper.hu
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz